Drobne wypieki Technologia w cukierni

Jak wygląda podział wyrobów cukierniczych? Czym różnią się wyroby z ciast francuskich od wyrobów z ciast półfrancuskich? Jak przeprowadzić kontrolę surowców oraz gotowych wypieków? Na jakie czynniki należy zwrócić uwagę, aby zwiększyć trwałość produktów cukierniczych i zmniejszyć ich podatność na psucie?
 
Drobne wypieki to produkty, które obok wyrobów piekarniczych stanowią podstawowy segment branży piekarniczo-cukierniczej. Książka stanowi wszechstronne opracowanie przedstawiające współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych oraz ich podział ze względu na sposób wytwarzania.
 
W książce znajdują się informacje dotyczące m.in.:
 
  • podziału wyrobów cukierniczych
  • składników receptur i ich właściwości funkcjonalnych 
  • zależności między ilością surowca a uzyskaną jakością produktu
  • procesu produkcji wyrobów cukierniczych 
  • pakowania i przechowywania 
  • analizy sensorycznej 
  • określania wartości odżywczych 
  • analityki wyrobów cukierniczych 
 
 
Kompendium wiedzy cukierniczej - od składników receptur, poprzez przepisy prawa, procesy pakowania do oceny jakości gotowych wyrobów.
Więcej informacji
EAN 9788301184704
Rok Wydania 2016
PrzedmiotNauczania Gastronomia
Ilość stron 300
Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN